Har du brug for hjælp i sager om forældremyndighed, samvær eller bopæl? Hos vores advokatfirma står vi klar til at guide dig sikkert igennem alle aspekter af familieret og sikre, at barnets bedste altid er i fokus. Med den nye reform i familieretssystemet og Rørdam-udvalgets anbefalinger bliver processen mere effektiv, børnevenlig og konfliktminimerende – alt sammen med henblik på barnets trivsel og stabilitet.
Hvad er Rørdam-udvalget?
Udvalget blev nedsat for at styrke familieretssystemet og sikre bedre og mere børnevenlige løsninger i sager om forældremyndighed, bopæl og samvær. Udvalgets anbefalinger hjælper med at skabe en retfærdig og gennemsigtig proces, hvor beslutninger træffes hurtigt og effektivt, så barnet ikke bliver påvirket af lange, konfliktfyldte sagsforløb.
Rørdam-udvalgets mål: Barnets trivsel og tryghed
Udvalget understreger, at alle afgørelser skal tage udgangspunkt i, hvad der er bedst for barnet. Anbefalingerne sikrer, at børns trivsel og retssikkerhed er førsteprioritet i sager om forældremyndighed, samvær og bopæl. Udvalget overvejede bl.a. de potentielt skadelige virkninger af lange og konfliktfyldte sagsforløb, som ofte kan have en negativ påvirkning på barnets mentale og følelsesmæssige trivsel. På denne baggrund konkluderede udvalget, at sagsbehandlingstiderne burde reduceres, og at afgørelser i sager om samvær så vidt muligt bør være endelige og hurtigt kunne implementeres, således at barnet ikke holdes fast i usikkerhed eller konflikt mellem forældrene. Målet er, at barnet hurtigt får en stabil hverdag, mens, forældrene tilbydes en retfærdig proces med en klar og struktureret sagsbehandling.
Udvalgets centrale anbefalinger
Barnets tarv som førsteprioritet Alle afgørelser i sager om forældremyndighed, samvær og bopæl skal tage udgangspunkt i, hvad der er bedst for barnet. Barnets egne ønsker og behov skal høres og respekteres, så vidt muligt – tilpasset barnets alder og modenhed.
Effektiv sagsbehandling og begrænset ankemulighed
Lange sagsforløb kan skabe utryghed og stress for barnet. Derfor anbefaler udvalget, at sagerne behandles hurtigt og effektivt. Samtidig er der begrænsninger for ankemuligheder, især i samværssager, så gentagne klagesager og konflikter minimeres til gavn for barnets stabilitet.
Konfliktnedtrapning og alternativ konfliktløsning
For at mindske konfliktniveauet anbefaler Rørdam-udvalget, at der tilbydes mægling og konfliktløsning gennem familierådgivning. Dette kan give forældrene mulighed for at finde en løsning uden retssager og skabe en varig aftale, der gavner barnet bedst muligt.
Begrænset ankeadgang i samværssager
For at undgå gentagne retssager i samværssager er ankemulighederne begrænset. Kun sager med principielle forhold kan ankes, hvis Procesbevillingsnævnet tillader det. Det giver barnet mere ro og tryghed, da afsluttende samværssager hurtigt kan implementeres og overholdes.
Klage- og ankemuligheder i familieretlige sager
Er du uenig i en afgørelse om forældremyndighed, bopæl eller samvær, kan du klage inden for fire uger. Klagen behandles af Familieretshuset, som kan vælge at genoptage sagen, hvis der er væsentlige nye oplysninger eller sagsbehandlingsfejl. Afgørelser om forældremyndighed og bopæl kan ankes til landsretten, mens samværssager som udgangspunkt ikke kan ankes uden Procesbevillingsnævnets tilladelse.
Klage over Familieretshusets afgørelse
Klagen skal indgives til Familieretshuset inden for fire uger fra afgørelsens dato, og Familieretshuset kan enten vælge at videresende klagen til Familieretten, eller beslutte at genoptage sagen, hvis:
Klagen indeholder en ansøgning, som Familieretshuset ikke har taget stilling til
Klagen indeholder væsentlige nye oplysninger
Sagen indeholder væsentlige eksisterende oplysninger, som Familieretshuset ikke har taget stilling til
Der er begået sagsbehandlingsfejl, som kan have betydning for afgørelsen.
Anke af Familierettens afgørelse
Hvis en forælder er uenig i en afgørelse truffet af Familieretten vedrørende forældremyndigheds- og bopælssager (bemærk, ikke samværssager), så kan den pågældende forælder anke sagen til landsretten inden for en frist på 4 uger.
Såfremt forælderen anker dommen inden for 14 dage fra dommens afsigelse, så har det såkaldt ”opsættende virkning”, hvilket medfører at dommen fra Familieretten ikke gælder.
Hvis Familierettens dom imidlertid først ankes efter 14 dage, men inden de 4 uger, så gælder dommen fra Familieretten, indtil Landsretten har afsagt sin dom.
Det vil kun i yderst sjældne tilfælde være muligt at anke en forældreansvarssag til Højesteret.
Undtagelse ved anke af samværssager
Med et ønske at om at nedbringe sagsbehandlingstiden hos domstolene, vedtog et enigt Folketing den 4. juni 2024, med ikrafttræden den 15. juni 2024, at det ikke længere er muligt at anke en sag fra Familieretten, hvis sagen alene omhandler samvær – medmindre man opnår Procesbevillingsnævnets tilladelse.
Det medfører at det nu alene er muligt at anke en samværsdom, såfremt sagen er principiel eller der foreligger særlige grunde til at meddele tilladelse.
Endvidere skal det fremhæves, at domme om samvær efter loven skal fuldbyrdes straks, medmindre andet er bestemt i dommen, hvilket indebærer at en samværsdom som udgangspunkt skal efterleves straks efter domsafsigelse. Hvis en forælder således ønsker at anke afgørelsen, vil det gå realistisk mindst 4-6 måneders sagsbehandlingstid med anmodning om Procesbevillingsnævnet tilladelse, samt hvis tilladelse undtagelsesvist meddeles, efterfølgende sagsbehandling i landsretten.
Ovennævnte lovændring medfører således, at det nu i endnu højere grad er afgørende at alle sagens oplysninger er tilvejebragt allerede ved Familierettens behandling af sagen, som således kan træffe en afgørelse på et fuldstændigt og oplyst grundlag.
Kontakt os for hjælp i familieretlige sager
Familieretlige sager er ofte komplekse og kræver en erfaren advokat, der kan navigere i de mange regler og hensyn. Hos os får du kompetent rådgivning og støtte gennem hele processen. Vi arbejder altid med barnet tarv i centrum, så du kan få skabt de bedste mulige rammer for dit barn og din familie.
Vil du vide mere om dine muligheder, eller har du spørgsmål til, hvordan Rørdam-udvalgets anbefalinger kan påvirke din sag? Kontakt os i dag for en fortrolig samtale. Vi er her for at sikre, at du og dit barn får den bedste løsning – hurtigt, trygt og professionelt.
Comments