top of page
Forfatters billedeAdvokatfirmaet Engelbrecht

Den forenklede proces – tidligere kendt som småsagsprocessen

Opdateret: 9. nov.




Den 15. juni 2024 trådte der nye regler om småsagsprocessen i kraft. Dette sker i forbindelse med implementeringen af et led af flerårsaftalen for domstolenes økonomi. I forbindelse med dette blev det, vi tidligere kendte som småsagsprocessen, ændret til det, vi i dag kalder for ”den forenklede proces”. 

I den forenklede proces har du som forbruger som udgangspunkt ikke brug for en advokat, da det er retten, der vejleder og hjælper begge parter med at forberede sagen. Dog er det ikke forbudt at søge hjælp hos en advokat, hvis behovet opstår. Ligeledes kan retten selv beslutte, at der skal ske et advokatpålæg for den ene part. Dette sker typisk, hvis retten ikke mener, at det ville være hensigtsmæssigt for den ene part at føre retssagen uden hjælp fra en advokat. 

 

Baggrund for ændring af lovgivningen 

Ændringen i retsplejeloven skete på baggrund af et lovforslag, som Folketinget fik fremsat af Justitsministeriet den 23. februar 2024. Formålet med lovændringen er at forkorte sagsbehandlingstiderne ved domstolene. Selve forslaget indeholder visse forenklinger og effektiviseringer af retsplejeloven. Disse er ligeledes fremsat af Justitsministeriet. 

 

Ændringer i civile retssager som følge af den nye lovændring 

  • I forbindelse med at småsagsprocessen skifter navn til den forenklede proces, hæves beløbsgrænsen fra 50.000 kr. til 100.000 kr. (Bemærk, beløbsgrænsen i boligretssager forbliver uændret og er fortsat på 50.000 kr.) 

  • Som del af lovændringen hæves fristen for at indlevere et svarskrift i civile sager fra 2 uger til 4 uger. (Bemærk, sager i den forenklede proces og i familieretlige sager vil dog fortsat være på 2 uger.) 

  • Vedrørende sager, hvor flypassagerer søger kompensation efter EU-forordningen om flypassagerers rettigheder, skal sagsøgere og sagsøgte fremover udfylde en særlig blanket. 

  • Det bliver muligt for en part eller et vidne i en civil retssag at give deres forklaring uden møde for retten, men ved at benytte onlinemøde med kamera. Dette kræver dog, at begge parter er enige om det. 

 

Ændringer vedrørende appelbegrænsninger som følge af den nye lovændring 

  • Beløbsgrænsen for anke af civile sager til landsretten uden tilladelse fra Procesbevillingsnævnet forhøjes fra 20.000 kr. til 50.000 kr. (Bemærk, afgørelser fra familieretten, som alene vedrører samvær, kan kun ankes til landsretten med Procesbevillingsnævnets tilladelse.) 

  • Beløbsgrænsen for anke af bødedomme uden tilladelse fra Procesbevillingsnævnet forhøjes fra 6.000 kr. til 20.000 kr. 

  • Ligeledes forhøjes beløbsgrænsen for kære af fogedrettens afgørelser til landsretten uden Procesbevillingsnævnets tilladelse fra 20.000 kr. til 50.000 kr. 

 

Indflydelse på strafferetslige sager 

Den nye forenklede proces inden for strafferetten vil have en betydelig påvirkning af mindre straffesager i Danmark. Inden for strafferet er formålet med reformen ligeledes at skabes en mere effektiv sagsbehandling, ved at reducere tid og de ressourcer, der bruges på simple sager. Dette vil gøre det muligt for retssystemet at behandle småsager som tyveri færdselsforseelser hurtigere – uden de lange retssager. Ved at øge brugen af bødestraffe og tilståelsessager, kan anklagemyndigheden hurtigere afslutte mindre komplekse sager, hvilket frigiver kapacitet til de mere alvorlige og komplicerede straffesager. Den forenklede proces giver anklagemyndigheden større fleksibilitet til at vælge passende sanktioner og sikrer en mere fokuseret brug af retssystemets ressourcer. Samtidig medfører reformen dog et øget behov for at beskytte tiltaltes retssikkerhed, da hurtigere afgørelser ikke må gå på kompromis med retfærdigheden. 

 

Er de nye beløbsændringer fordelagtige? 

Som alle andre lovændringer er der ved den forenklede proces både fordele og ulemper for forbrugeren. Som udgangspunkt er det godt nyt for forbrugerne, at beløbsgrænsen hæves, da dette indebærer en besparelse på advokatudgifter ved sager op til 100.000 kr. frem for den tidligere grænse på 50.000 kr. Yderligere kan forbrugerne med lidt større sager se frem til en hurtigere sagsbehandlingstid. Dette skyldes, at sager i den forenklede proces har en tendens til at blive behandlet hurtigere end almindelige civile retssager. 

Dog er beløbsgrænsen for at anke til landsretten i civile sager uden Procesbevillingsnævnets tilladelse ligeledes blevet forhøjet – fra 20.000 kr. til 50.000 kr. Dette betyder, at sager, der omfatter et beløb på under 50.000 kr., og som bliver ført i den forenklede proces i byretten, ikke vil kunne ankes til landsretten. Dermed vil der ikke være mere at stille op for den utilfredse part, og i visse tilfælde kan det betyde en forværring af dennes retssikkerhed. 

 

Forenklede procedurer i den nye forenklede proces 

I forbindelse med ikrafttrædelsen af den forenklede proces er det nu både hurtigere og billigere at få behandlet sager med en værdi op til 100.000 kr. Processen er skabt for at gøre retssystemet mere effektivt og tilgængeligt, heraf er der indført en række forenklede procedurer. 

 

Skriftlig behandling som hovedregel 

Sager vil primært blive behandlet skriftligt, hvilket betyder, at parterne indsender deres krav samt beviser skriftligt til retten. Retten kan herefter afgøre sagen uden mundtlige forhandlinger, hvilket reducerer både tid og omkostninger. Dette betyder ligeledes at mundtlige forhandlinger kun forekommer ved nødvendighed. En dommer kan vælge at afholde en mundtlig forhandling, hvis det skønnes nødvendigt – Fx i tilfælde af utilstrækkeligt skriftligt materiale. 

Fleksibel og effektiv behandling 

Yderligere på baggrund af den skriftlige bevisførelse, vil der generelt være færre retsmøder, hvilket ligeledes resulterer i hurtigere sagsbehandling samt undgåelse af unødvendige procedurer. Derudover giver dette dommeren fleksibilitet til at tilpasse proceduren efter sagens kompleksitet. I den forenklede proces har dommeren derudover en mere aktiv rolle i at vejlede parterne og sikre en effektiv sagsbehandling. Dette hjælper især parter uden stor erfaring med retssystemet. Afslutningsvis sikrer den forenklede proces en hurtigere afgørelse, til lavere omkostninger. Den forventes at gøre retssystemet mere tilgængeligt for både privatpersoner og små virksomheder. Dertil forventes det at den nye fleksibilitet vil betyde, at flere typer sager kan drage fordel af retshjælpsforsikringen under den nye ordning, da den nye proces dækker et bredere spektrum af tvister. 

 

Retshjælpsforsikring i forbindelse med den forenklede proces 

Retshjælpsforsikring er en forsikring, der kan hjælpe dig med at dække omkostninger til juridisk bistand, hvis du skal føre en retssag. Forsikringen kan dække advokatsalærer, retsafgifter og andre omkostninger forbenet med at føre sagen. Retshjælpsdækningen er ofte en del af indboforsikringen, men det kan også være en separat forsikring.  

 

Brug af retshjælpsforsikring i den forenklede proces 

I forbindelse med lovændringerne fra småsagsprocessen til den forenklede proces, vil den forenklede proces stadig kunne dække en række omkostninger, som de fleste forsikringer allerede gør i dag. Det gælder fx: 

  • Advokathonorar: Hvis sagen kræver juridisk bistand, vil forsikringen normalt dække en del af advokatomkostningerne.  

  • Retsafgifter: De gebyrer, du skal betale for at anlægge sagen ved domstolene, kan være dækket af forsikringen. 

  • Ekspertbistand: Hvis der er behov for eksperter eller andre fagfolk, kan retshjælpsforsikringen også dække disse omkostninger, afhængig af din forsikringspolice. 

 

Fordele ved retshjælpsforsikring under den forenklede proces 

Den forenklede proces har en række fordel der kan gøre retshjælpsforsikringen endnu mere relevant:  

  • Lavere omkostninger: Fordi processen er mindre formel og ofte skriftlig, vil de samlede omkostninger være lavere end ved traditionelle retssager. Dette betyder, at retshjælpsforsikringen dækningsbeløb rækker længere. 

  • Mindre tidsforbrug: Med den nye proces kan sager ofte afgøres hurtigere, dermed vil omkostningerne til advokater og sagsbehandlere reduceres. 

  • Øget tilgængelighed: processen er designet til at være mere tilgængelig for folk uden store økonomiske midler. Retshjælpsforsikringen kan derfor være en væsentlig hjælp for dem, der ønsker at føre en sag, men som frygter høje sagsomkostninger. 

  

Ulemper og begrænsninger 

Selvom der er mange fordele, er der også nogle ulemper og begrænsninger, som det er vigtigt at være opmærksom på: 

  • Selvrisiko: Retshjælpsforsikringer har typisk en selvrisiko, som du selv skal betale. Denne selvrisiko kan variere fra forsikringsselskab til forsikringsselskab. 

  • Beløbsloft: Der er som regel et maksimalt beløb, forsikringen vil dække. Selvom omkostningerne ved den forenklede proces er lavere, kan det stadig være nødvendigt at dække nogle af omkostningerne selv, hvis forsikringens loft nås. 

  • Begrænsninger i dækningen: Nogle sager, fx straffesager eller tvister mellem private og offentlige myndigheder, er ofte undtaget fra retshjælpsforsikringen. Derfor er det vigtigt at gennemgå sin police og sikre sig, at den pågældende sag er dækket. 

 

Har du spørgsmål om den forenklede proces, eller ønsker du hjælp til en sag, står vores advokater klar til at rådgive dig. Kontakt os for mere information. 

27 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page