Retslægerådet yder lægevidenskabelige og farmaceutiske skøn til domstole og offentlige myndigheder i Danmark. Rådet består af speciallæger, der har ekspertise inden for forskellige medicinske områder, herunder retsmedicin, psykiatri, neurologi og andre specialer, afhængigt af den konkrete sag. Deres opgave er at belyse medicinske spørgsmål, som har betydning for den juridiske behandling af en sag, og dermed hjælpe domstolene med at træffe oplyste og velbegrundede beslutninger.
Hvad er Retslægerådets rolle?
Retslægerådets primære funktion er at bistå retssystemet med faglige vurderinger af medicinske problemstillinger. Dette kan for eksempel omfatte vurderinger af en persons mentale tilstand i straffesager, årsagen til skader eller død i retsmedicinske sager eller i erstatningssager, hvor det kan være nødvendigt at få afklaret medicinske forhold ved skader og sygdomme. Domstolene og myndighederne anmoder om Retslægerådets udtalelser, når der er behov for en uvildig og professionel vurdering af komplekse medicinske spørgsmål. Rådets udtalelser har dog kun rådgivende karakter, og domstolen er ikke forpligtet til at følge dem.
Hvordan forelægger jeg en sag for Retslægerådet?
For at forelægge en sag skal du sende en formel anmodning, som indeholder de relevante spørgsmål samt en beskrivelse af den medicinske problemstilling, der ønskes belyst. Det er vigtigt, at den nødvendige dokumentation, såsom lægejournaler, obduktionsrapporter eller andre medicinske oplysninger, medfølger, da Rådet baserer sine udtalelser på de foreliggende data
I nogle tilfælde vil Retslægerådet kunne anmode om yderligere information eller materiale for at kunne give en fyldestgørende vurdering. Derfor er det vigtigt at sikre, at alle relevante oplysninger er tilgængelige ved fremsendelsen af anmodningen.
Procesmæssigt kan det tage tid at modtage en udtalelse fra Retslægerådet, afhængigt af sagens kompleksitet og mængden af materiale, der skal gennemgås. Det er vigtigt at have dette i tankerne, når du planlægger sagsforløbet, især hvis der er stramme tidsfrister i retssager. Bemærk, Rådets udtalelse kan også ende med at gå dig imod. Hvis dette sker, bør du overveje om sagen skal fortsætte.
Vejledning til forelæggelse af civile sager eller en sag fra en offentlig myndighed kan findes via. dette link: Forelæg en sag for Retslægerådet (civilstyrelsen.dk)
Hvad bør jeg overveje, inden jeg stiller spørgsmål til Retslægerådet?
Når du skal stille spørgsmål til Retslægerådet, er det vigtigt at formulere spørgsmålene præcist og klart. Rådet arbejder ud fra den information, de modtager, og det er derfor afgørende, at spørgsmålene ikke er tvetydige eller upræcise. En upræcis formulering kan resultere i, at Retslægerådet ikke kan svare fyldestgørende, eller at de giver et svar, som ikke nødvendigvis opfylder de ønskede juridiske behov.
Derudover skal du være opmærksom på, at Retslægerådet kun besvarer medicinske spørgsmål – ikke juridiske eller vurderinger af beviser. Det betyder, at du nøje bør overveje, om det er nødvendigt at involvere Retslægerådet, eller om sagen primært kræver juridisk afklaring.
Vejledning til udformning af spørgsmål kan findes via. dette link: Vejledning om udformningen af spørgsmål til Retslægerådet (civilstyrelsen.dk)
Efter du har stillet spørgsmål til Retslægerådet
Efterfølgende skal du være opmærksom på, at deres udtalelser som nævnt er rådgivende og ikke bindende for retten. Det er domstolene, der træffer den endelige afgørelse, og selvom Rådet har en høj grad af ekspertise, kan deres vurderinger bliveudfordret af andre medicinske fagfolk, eller retten kan vælge at afvige fra deres anbefalinger.
Når rådet har afgivet deres udtalelse, bør du derfor vurdere, om du har behov for yderligere bevisførelse eller faglige vurderinger for at styrke din sag. Det er også vigtigt at analysere Retslægerådets svar grundigt og overveje, hvordan det påvirker sagens samlede juridiske strategi.
KONTAKT OS
Skal vi se på din sag?
Kontakt os her:
Telefon
Sociale Medier
Telefonens åbningstider
Man-Tors
Fredag
9:00-15:00
9:00-13:00