Ægtepagt – beskyt din virksomhed
(ingen virksomhed uden ægtepagt…)
Ejer du en virksomhed, bør du altid overveje at sikre dig ved ægtepagt, inden du indgår ægteskab. Ellers risikerer du komplikationer og i værste fald kan du miste din virksomhed ved skilsmisse.
Ejer du en erhvervsvirksomhed bar du altid overveje hvilke fordele du kan få ved at op- rette ægtepagt. Ger du ikke det, risikerer du store problemer for virksomheden, navnlig hvor formuen er bundet i ejendommen, driftsmidler, driftstilbehør, besætning m.m., nemlig at du skal udbetale et beløb, svarende til halvdelen af virksomhedens værdi til din ægtefælle i forbindelse med en skilsmisse.
I værste fald kan det medføre, at du må sælge virksomheden for at fremskaffe den fornødne likviditet. Du bør derfor overveje at oprette en ægtepagt. Samtidig bør du i den forbindelse overveje at sikre, at din ægtefælles interesser også tilgodeses forholdet er blot det, at netop virksomheden kan lide ubodelig skade, hvis den eventuelt med dine medejere af denne - bliver kastebold i en skilsmissesag med tilhørende bodeling.
Formuefællesskab
Den almindelige formueordning mellem ægtefæller er fælleseje også kaldet formuefællesskab.
Formuefællesskab medfører som udgangspunkt ligedeling, når et ægteskab opløses i forbindelse med separation og skilsmisse. Har den ene ægtefælle en formue på kr. 1.000.000,00 og den anden en formue på kr. 2.000.000,00 bliver der ved separation eller skilsmisse kr. 1.500.000,00 til hver.
Hvis en ægtefælles formue er negativ skal gælden ikke deles.
Ægtepagter
I kan ændre den almindelige formueordning ved at oprette ægtepagt. Dette kræver at
er enige om at oprette ægtepagt
er enige om vilkårene
tinglyser ægtepagten (det er en gyldigheds betingelse)
Senere ændringer i eller ophævelse af ægte pagten kræver enighed mellem jer.
I en ægtepagt kan I aftale, hvilke genstande eller aktiver, som skal tilhøre hver ægtefælle som særeje. Det kan være bestemte genstande, for eksempel en fast ejendom (hus/ sommerhus), en erhvervsvirksomhed, en del af formuen eller hele den pågældende ægtefæl les formue, som skal være særeje.
Der er intet til hinder for at aftale en kombination, hvor noget er fælleseje og noget er særeje for henholdsvis den ene og den anden ægtefælle.
Hovedformålet med at oprette en ægtepagt om særeje er, at særejet holdes uden for bodelingen i forbindelse med separation og skilsmisse. Særejet skal ikke deles. Derudover vil ægtepagten i mange tilfælde kunne være et godt værktøj til at sikre længstlevende ægtefælle den bedst mulige stilling ved den enes død. Ægtepagt kombineres derfor ofte medtestamente.
Forskellige typer særeje
Fuldstændigt særeje har den ulempe, at den længstlevende ægtefælle ikke kan sidde i uskiftet bo med fællesbørn for så vidt angår det fuldstændige særeje.
Skilsmissesæreje overgår pr. definition til formuefællesskab i tilfælde af død, hvilket medfører, at den længstlevende ægtefælle kan sid de i uskiftet bo med fællesbørn. Denne form for skilsmissesæreje fraråder vi normalt - an- vend i stedet en form for kombinationssæreje. Det er en særejeform, der er kendetegnet ved, at I kombinerer reglerne om fuldstændigt særeje og skilsmissesæreje. I kan aftale, at den længstlevendes skilsmissesæreje skal overgå til fuldstændigt særeje, hvorimod førstafdødes skilsmissesæreje bliver fælleseje.
Brøkdelssæreje: I kan lade en nærmere angivet brøkdel af formuen være særeje.
Aftrapningssæreje: Særejet overgår gradvist til almindeligt formuefællesskab efter en forud- bestemt tidsplan.
Som det fremgår, er der flere forskellige ty per særeje, som I kan kombinere på kryds og tværs, så det næsten altid vil være muligt at skræddersy en ordning, som opfylder netop de krav og ønsker, I måtte have.
I kan også bestemme særeje overfor jeres børn, hvis I giver dem en gave. Så skal de ikke dele den gave, de har fået af jer, med deres ægtefælle, hvis de på et tidspunkt skal skilles.
På samme måde kan I ved testamente bestemme, at arven skal være særeje for jeres arvinger.
KONTAKT OS
Skal vi se på din sag?
Kontakt os her:
Telefon
Sociale Medier
Telefonens åbningstider
Man-Tors
Fredag
9:00-15:00
9:00-13:00